Persona

Persona

  • Regisseur: Ingmar Bergman
  • Cast: Bibi Andersson, Liv Ullmann, Margaretha Krook
  • Gesproken taal: Swedish
  • Ondertitel: English
  • Uitgave: 1966
  • Speeltijd: 85 min.
De film der films voor nadenkers. Elke diepgaande analyse mogelijk is al eens gemaakt over het iconische PERSONA (1966) van Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Wat maakt dat zoveel filmliefhebbers obsessief bezig zijn met deze zwartwitfilm over een verpleger en haar patiƫnt? Simpel: er valt eindeloos veel over te zeggen. De film is een reflectie op psychologie, op zijn, op filmmaken, op vrouwen, op lesbiennes, op abortus, en ga zo maar door.

De actrice Elisabet is ineens opgehouden met praten. Doctoren kunnen geen fysieke of mentale stoornis aanwijzen die dit veroorzaakt. Ze concluderen dat ze dit doet uit pure wilskracht, en sturen haar naar een klein huisje op het platteland met verpleger Alma. Eenmaal daar vertelt de praatgrage Alma haar levensverhaal aan Elisabet, die angstvallig stil blijft. Maar hoe meer Alma aan Elisabet vertelt, hoe meer ze haarzelf in haar verliest. Wie is wie? En welk persona hoort wie toe?

Persona trok veel academici en denkers aan. Het is een van de meest beschreven films in wetenschappelijke en filosofische literatuur, naast Citizen Kane. Is het modernistische horror? Een parabel over schizofrenie? Een Nietschziaanse vertelling over de wreedheid van een leven onder een onverschillige God? Hoe je het ook keert of draait, Persona deed een bovenmatige hoeveelheid stof opwaaien en wordt door sommige critici beschreven als een van de beste films aller tijden. Bovendien was de film een inspiratie voor latere makers waaronder Robert Altman, Jean-Luc Godard, David Lynch en Darren Aronofsky.

Koop tickets

Maandag 28 september 202021:30 Grote ZaalTickets »
Newsletter