Read My Lips: Shorts

Read My Lips: Shorts

  • Regisseur: Marc Wagenaar, Cleo Julia Mullis, Dominique Michelle Gimberg, Laurens Zautsen, Zino Bakker
  • Cast:
  • Speeltijd: 110 min.
In het kader van Pride 2021 vertoont Filmtheater De Uitkijk eind juli en begin augustus een reeks films waarin we zowel het verzet als de vreugde van de LHBTQ+ gemeenschap laten zien. De titel ‘Read My Lips’ verwijs naar een campagne van het Amerikaanse kunstenaarscollectief Gran Fury, dat actief was in de jaren ‘90 en voortkwam uit de actiegroep ACT UP. ACT UP streed voor LHBTQ+ rechten gedurende de aids crisis. De campagne ‘Read My Lips’ was vrolijk, expliciet en met name een zichtbaarheidscampagne: met zoenende stellen op posters wilde het collectief laten zien dat LHBTQ+ personen mensen zijn die gewoon liefhebben, maar tegelijkertijd wilde ze ook informatie verspreiden over HIV en aids, dat dankzij het grote taboe omtrent het virus weinig toegankelijk was. Op woensdag 28 juli en dinsdag 2 augustus draaien we in het kader van de Read My Lips-reeks vijf afstudeerfilms van de afgelopen paar jaar, allemaal van jonge Nederlandse makers.

Dante vs Mohammed Ali - Marc Wagenaar - 28 min
Afstudeer Fictie NFA 2018.
De twintigjarige Wolf wil dansen, gedichten schrijven en het allerliefste in de buurt zijn van Alexander. Echter in het boksdorp van Nederland draait alles om vechten. Blijf je te allen tijde dicht bij jezelf als je daarmee tradities verbreekt en zelfs de liefde op het spel zet?

Moon - Cleo Julia Mullis - 12 min
Afstudeer fictie AKV|St. Joost 2020
Een korte fictie film waarin een keuze moment van Noa in haar eerste relatie wordt verbeeld. Het is het éénjarig jubileum van de negentienjarige, introverte Noa en de assertieve Moon. Wanneer Noa ’s avonds naar Moon toe fietst, begint ze te twijfelen aan haar gevoelens voor haar grote liefde. Ze wordt ondergedompeld in momenten van het afgelopen jaar. In herinneringen waarin de stilte de boventoon voert, zien we hun twee verschillende persoonlijkheden steeds verder van elkaar af drijven. Noa moet toegeven dat haar gevoelens voor Moon, hoe sterk deze ook waren, langzaam zijn verdampt. Op deze avond moet ze een keuze maken - voor Moon en voor zichzelf.

Vonk - Dominique Michelle Gimberg - 17 min
Afstudeer fictie HKU 2018
De vijftienjarige Emma en haar hartsvriendin Julia genieten samen van de zomer op een camping in Frankrijk. Als een groepje oudere Franse jongens op het veldje tegenover hen komt staan, heeft Julia alleen nog maar oog voor hen. Emma probeert mee te doen, maar het gaat haar niet natuurlijk af. Terwijl Emma in dit korte drama Julia observeert in de eerste, speelse verkenningen van haar seksualiteit, worden bij haarzelf verwarrende gevoelens aangewakkerd.

Feniks - Laurens Zautsen - 21 min
Afstudeer fictie HKU 2019
FENIKS gaat over Felix, een zwaar overspannen modestudent die terug reist naar zijn moeder in Zuid-Limburg. Daar hoopt hij de rust te vinden om opnieuw verder te kunnen werken aan zijn afstudeercollectie. Maar eenmaal aangekomen merkt hij na een aantal gefaalde ontwerp pogingen en veel frustratie de gelijkenissen op tussen hem en zijn moeder, Debbie. Zij is namelijk manisch depressief en is dermate vastgelopen in haar leven dat ze zich liever zo veel mogelijk afzijdig houdt van de buitenwereld. Hij raakt ervan overtuigd dat zijn eigen lot samenhangt met dat van haar.

Hartenprins - Zino Bakker - 25 min
afstudeer fictie HKU 2020
Een modern sprookje over de zoektocht naar liefde en bevestiging. Hartenprins vertelt het verhaal van een kwetsbare jongen die niet van zichzelf kan houden. Dwalend door een eenzame wereld vol pijnlijke ontmoetingen zoekt Philip wanhopig bevestiging bij anderen, maar gaandeweg beseft hij dat dit de oplossing niet is. Wanneer de hartenprins de kracht van zelfliefde ontdekt ziet hij in dat de relatie met zichzelf eigenlijk de belangrijkste relatie is die hij ooit zal hebben. Dat is het ware geluk.

Koop tickets

Woensdag 28 juli 202121:15 Grote ZaalTickets »
Maandag 2 augustus 202119:00 Grote ZaalTickets »