Read My Lips: The Watermelon Woman

Read My Lips: The Watermelon Woman

  • Regisseur: Cheryl Dunye
  • Cast:
  • Gesproken taal: Engels
  • Ondertitel: Geen
  • Uitgave: 1996
  • Speeltijd: 90 min.
Cheryl slijt haar dagen in een videotheek, waar ze zich verdiept in de racistische karikaturen die in films uit de jaren ‘30 en ‘40. Zo ontdekt ze de Watermelon Woman, een stereotype ‘mammy’ (het karikatuur van een zwarte vrouw die witte slavenkinderen verzorgt). Cheryl moet en zal uitvinden wie de vrouw achter deze rol is…

Wat volgt is een duik in de geschiedenis van Amerika en diens lesbische historische figuren, maar tegelijkertijd ook een interne reis voor Cheryl, met de nodige vraagstukken over haar eigen liefdesleven. Wat probeert ze eigenlijk te ontrafelen?

De titel van de film is een persiflage op ‘The Watermelon Man’ van Marvin Peebles. Dunye zet belangrijke stappen voor de erkenning van het werk van zwarte vrouwen in de filmwereld.
Deze film wordt vertoond als onderdeel van de reeks 'Read My Lips'.

In het kader van Pride 2021 vertoont Filmtheater De Uitkijk eind juli en begin augustus een viertal films waarin we zowel het verzet als de vreugde van de LHBTQ+ gemeenschap laten zien. De titel ‘Read My Lips’ verwijs naar een campagne van het Amerikaanse kunstenaarscollectief Gran Fury, dat actief was in de jaren ‘90 en voortkwam uit de actiegroep ACT UP. ACT UP strijdde voor LHBTQ+ rechten gedurende de aids crisis. De campagne ‘Read My Lips’ was vrolijk, expliciet en met name een zichtbaarheidscampagne: met zoenende stellen op posters wilde het collectief laten zien dat LHBTQ+ personen mensen zijn die gewoon liefhebben, maar tegelijkertijd wilde ze ook informatie verspreiden over HIV en aids, dat dankzij het grote taboe omtrent het virus weinig toegankelijk was.

Koop tickets

Zondag 25 juli 202118:10 Grote ZaalTickets »
Donderdag 29 juli 202121:00 Grote ZaalTickets »
Dinsdag 3 augustus 202120:00 Grote ZaalTickets »