The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

  • Regisseur: Peter Greenaway
  • Cast: Richard Bohringer, Michael Gambon, Helen Mirren
  • Gesproken taal: English
  • Ondertitel: Dutch
  • Uitgave: 1989
  • Speeltijd: 124 min.
KIJKWAARSCHUWING: Deze film bevat scènes met zwaar geweld, verkrachting en kannibalisme.

Peter Greenaway is niet zo maar een regisseur. Hij is een experimentele absurdist die zich in visuele stijl, maar ook verhalen, laat beïnvloeden door Renaissance en Barok-schilderkunst. Voor THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER (1989) viel zijn oog op de schilderijen van Vlaamse meesters Peter Paul Rubens en Anthony van Dijck. Expressieve schilderijen waar (vooral bij Rubens) veel naaktheid en geweld vertoond wordt. Dat zien we terug in de film. We volgen een restaurant van een Franse topchef dat is overgenomen door een maffiabende. Maffiabaas Spica is een platvloerse, lompe slechterik die er de lakens uitdeelt. Zijn vrouw Georgina wordt echter verliefd op een restaurantganger, de schrijver Michael. Wanneer Spica achter de affaire komt, gebeuren er gruwelijke dingen. Maar Georgina heeft al een plan voor wraak.

Qua toon wisselt de film tussen lichtvoetige Britse comedy (denk Faulty Towers) en een serieuze snuff-film. Het is een onvergetelijk stukje cinema, maar niet geschikt voor kijkers bij wie een sterke maag ontbreekt. Regisseur Greenaway combineert theatraal acteerwerk met prachtige cinematografie en set design van Sacha Vierney, en custom-made kostuums van Jean-Paul Gaultier. Het eindresultaat is een bijna kunstmatig voelend misantroop sprookje.

De film had grote invloed op horror-regisseur Ari Aster (MIDSOMMAR, HEREDITARY), die zich vooral liet meeslepen door ‘de gruwelijke kunstmatigheid’ van de film, waardoor het naakte geweld nog heftiger binnenkomt bij de kijker.
Newsletter