Touki Bouki

Touki Bouki

  • Regisseur: Djibril Diop Mambéty
  • Cast: Magaye Niang, Mareme Niang, Ousseynou Diop, Aminata Fall
  • Gesproken taal: Wolof
  • Speeltijd: 85 min.
In het Senegal van de jaren zeventig had filmmaker Djibril Diop Mambéty meer opties dan ooit. De onafhankelijkheid was in 1960 uitgeroepen, de klauwen van het Franse regime waren minder aanwezig, en de overheid gaf hem geld (omgerekend dertigduizend euro) om een puur Senegalese film te maken. Hij hoefde zich niet te houden aan de verwachtingen van een Europees publiek. Nee, Diop Mambéty kon zich juist ontpoppen tot vaandeldrager van een Nieuwe Afrikaanse Golf.

Voor TOUKI BOUKI (1973) liet Diop Mambéty zich weliswaar inspireren door stijlelementen van de Franse Nieuwe Golf (met name regisseur Jean-Luc Godard), toch bracht hij een uniek Afrikaans verhaal tot leven. Met een verrassend, aangenaam snel montage-tempo en een esthetiek vergeven van Senegalese Wolof-cultuur (griots oftewel wijze magische mannen, een motor met een koeienschedel, en een stadscultuur vol volkstradities) vertelt de film de saga van Mory en Anta, charismatische jongeren die op avontuur gaan om genoeg geld te verdienen voor een overtocht naar Frankrijk, in hun ogen het beloofde land.

De hybriditeit van de Senegalese cultuur in de jaren zeventig - gevangen tussen eeuwenoude traditie, een moderniteit die onlosmakelijk verbonden was met de gehate kolonisator Frankrijk, en een collectieve droom van de jeugd om meer te verdienen en een beter leven te hebben dan hun ouders - komt prachtig in beeld door een mengeling van technieken en invloeden. Geen enkele andere film uit deze tijd drukt zo goed uit hoe Afrikaanse filmmakers zich losrukten van het Europese juk en zich inzetten voor een Afrikaanse cinema. Touki Bouki (een taalgrap: het is Wolof voor ‘tocht van de hyena’) wordt daarom gezien als een belangrijk cinematisch werk en is ook in 2020 een enigmatische en visueel verrassende kijkervaring.

Gerestaureerd in 2008 door The World Cinema Foundation te Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata in samenwerking met de familie van Djibril Diop Mambéty. Fondsen voor de restoratie werden verstrekt door Armani, Cartier, Qatar Airways en de Qatarese Museumautoriteit.


Newsletter