Uitkijk Specials: Barking Dogs Never Bite

Uitkijk Specials: Barking Dogs Never Bite

  • Regisseur: Bong Joon Ho
  • Cast: Bae Doona, Sung-Jae Lee, Ho-jung Kim ,
  • Gesproken taal: Koreaans
  • Ondertitel: Engels
  • Uitgave: 2000
  • Speeltijd: 110 min.
Wie het afgelopen jaar opgehokt heeft gezeten in zijn of haar huisje weet maar al te goed: Een goede buur is noodzakelijk voor een fijn leven. In de reeks UITKIJK SPECIALS: SHARED WALLS leggen we aan de hand van vier waanzinnige titels de relatie tussen buren en buurtgenoten bloot. Soms wankel, soms ronduit vijandig, soms juist beregezellig… Maar altijd intens. Van Amsterdamse krakers via New Yorkse toneelschrijvers tot straatjochies in South Central L.A.: Men is op elkaar aangewezen en er wordt meer gedeeld dan alleen de muren. Nodig je favoriete buurvrouw uit en kom genieten van deze Uitkijk Specials!

Het regiedebuut van Bong Joon-Ho, inmiddels bekend van de sensationele thriller Parasite (2019). De film speelt zich af in het flatgebouw waar Bong Joon-Ho zelf gewoond heeft na zijn studie.

Park Hyun-nam werkt als conciërge van een flatgebouw. Ze verveelt zich te pletter en droomt ervan in één klap beroemd te worden, bijvoorbeeld door een heldendaad te verrichten.
In de flat woont Ko Yun-ju, een mislukte academicus. Naast een moeizame relatie met zijn zwangere vrouw Eun-sil wil het op werkvlak ook niet bepaald lukken: de universiteit waar hij schnabbelt gunt hem geen vast contract als professor. Tot overmaat van ramp wordt hij getergd door eindeloos geblaf van een buurhond. Als Yun-ju koortsachtig op zoek gaat naar de bron van het geluid vindt hij een verlaten Shih-tzu hondje, dat hij kidnapt. De muren hebben echter oren... En een oude buurvrouw die boven op het dak haar radijzen teelt, heeft Yun-ju gezien. Ergens beneden, in de grote stad, is een klein meisje inmiddels radeloos op zoek naar haar lieve Shih-tzu. Oh, en er is ook nog een vreemde schoonmaker in het gebouw, met een voorliefde voor hondenvlees.

Voor Barking Dogs Never Bite liet Bong Joon-Ho zich inspireren door de klassieke Vlaamse vertelling Een hond van Vlaanderen uit 1872, een verhaal over fatalisme en zelfopoffering dat zeer in trek is in Korea en omliggende landen.
Nieuwsbrief

Fan van de Uitkijk? Zeg het voort!