Uitkijk Specials: Barton Fink

Uitkijk Specials: Barton Fink

  • Regisseur: Joel Coen, Ethan Coen
  • Cast: John Turturro, John Goodman, Judy Davis , ,
  • Gesproken taal: Engels
  • Uitgave: 1991
  • Speeltijd: 116 min.
Wie het afgelopen jaar opgehokt heeft gezeten in zijn of haar huisje weet maar al te goed: Een goede buur is noodzakelijk voor een fijn leven. In de reeks UITKIJK SPECIALS: SHARED WALLS leggen we aan de hand van vier waanzinnige titels de relatie tussen buren en buurtgenoten bloot. Soms wankel, soms ronduit vijandig, soms juist beregezellig… Maar altijd intens. Van Amsterdamse krakers via New Yorkse toneelschrijvers tot straatjochies in South Central L.A.: Men is op elkaar aangewezen en er wordt meer gedeeld dan alleen de muren. Nodig je favoriete buurvrouw uit en kom genieten van deze Uitkijk Specials!

Een gerenommeerde toneelmaker uit New York (gespeeld door John Turturro) wordt verleid om in Californië films te gaan schrijven, waar hij een helse wereld ontdekt. Om het flamboyante circuit van Hollywood-geld te vermijden, verbergt Fink zich in Hotel Earle, een vervallen en obscure plek, waar het behang van de muren pelt en de bedveren kraken. Hier maakt hij al snel kennis met zijn buurman Charlie Meadows (gespeeld door John Goodman), die een bron van troost voor hem wordt tijdens zijn lange nachten achter de typemachine.

Barton Fink (1991) laat ons zien hoe het is om de dupe te worden van een flinke writers block terwijl het komedie, tragedie, realisme en surrealisme tegenover elkaar zet. Het titulaire personage met een aura van pretentie en neerbuigendheid die zijn vermogen om de mensheid met empathie waar te nemen verhult lijkt een arme kunstenaar, of is het zijn koppige en onwetende gedrag dat hem tot een incompetente Hollywoodschijver maakt?

Het meest symbolisch georiënteerde werk van de Coen Brothers (No Country For Old Men, Oh Brother Where Art Thou en Raising Arizona). Een classic-buren film die ook nog eens enorm goed bij het huidige jaargetijde past, want iedereen is constant 100% bezweet.
Nieuwsbrief

Fan van de Uitkijk? Zeg het voort!