Uitkijk Specials: Days of Heaven

Uitkijk Specials: Days of Heaven

  • Regisseur: Terrence Malick
  • Cast:
  • Gesproken taal: English
  • Ondertitel: None
  • Uitgave: 1978
  • Speeltijd: 94 min.
Golvende maïsvelden, zachte voice-overs en filosofische vragen. Dat moet wel een film zijn van regisseur Terrence Malick. Hij heeft een oog voor schoonheid en een affiniteit met menselijke tragedie, vooral als die voortkomt uit de wens zich te ontworstelen van een beknellende samenleving.

Malick is inmiddels 76 jaar oud, maar laat zich niet stoppen: ook dit jaar komt er weer een nieuwe film van hem uit. Om dat te vieren, haalt Filmtheater de Uitkijk vier van zijn mooiste en meest diepzinnige klassiekers uit het archief.

Days of Heaven (1978) was Malick's tweede film. Seizoenswerkers Bill en Abby vluchten naar de glooiende gele maïsvelden van de Texas Panhandle, waar ze een plannetje smeden om de boerderij van een stervende boer over te nemen. Abby zal hem moeten verleiden - maar hun plan loopt anders, want gevoelens zitten in de weg.
Bij het maken van Days of Heaven schoffeerde Malick zijn personeel en acteurs, die Hollywood-methodes gewend waren, door veel te improviseren en aan te passen afhankelijk van het weer en het licht. Vrijwel de hele film is in "golden hour", dus net voor zonsondergang, geschoten. Vervolgens nam Malick twee jaar de tijd om de film te monteren. Een Sisyfus-arbeid, maar het eindresultaat was een vernieuwende en visueel imponerende film, die een hele generatie aan nieuwe filmmakers heeft geïnspireerd.

Koop tickets

Dinsdag 10 maart 202022:00 Grote ZaalTickets »
Newsletter