Uitkijk Specials: Diamonds of the Night

Uitkijk Specials: Diamonds of the Night

  • Cast:
  • Speeltijd: 67 min.
I AIN’T MARCHING NO MORE! In het kader van deze uitroep vertoont De Uitkijk in mei en juni een vijftal films, waarmee we ons afvragen: wat betekent het om anti-oorlog te zijn? Wie is er verantwoordelijk voor al dit geweld en wie zijn het slachtoffer? De reeks kijkt niet enkel naar de gruwelen van het slagveld, maar juist ook naar de bredere gevolgen van oorlogvoering, naar machtsbeluste leiders, vluchtelingenstromen en koloniale motieven.

Het regiedebuut van Jan Němec is een Tsjechische New Wave film, dat begint met een treffend tracking shot van twee joodse tienerjongens die een trein op weg naar een concentratiekamp ontvluchten. In hun benarde toestand banen ze zich een weg door bossen waar ze worden achtervolgd door fragmenten van herinneringen en hallucinaties. Het geheel speelt zich af als een avant-gardistische koortsdroom met een ambigu einde.

Opgenomen in zwart-wit met een handheldcamera creëren de beelden samen met de opmerkelijke soundscape en de momenten van stilte een hallucinogene intense ervaring, die je gedurende 63 minuten meeneemt op een verontrustende, interessante en tot nadenken stemmende reis.

Koop tickets

Dinsdag 14 juni 202222:00 Grote ZaalTickets »