Uitkijk Specials: Sambizanga

Uitkijk Specials: Sambizanga

  • Regisseur: Sarah Maldoror
  • Cast: Domingos de Oliveira, Elisa Andrade, Jean M’Vondo
  • Gesproken taal: Portugees
  • Ondertitel: Engels
  • Speeltijd: 102 min.
I AIN’T MARCHING NO MORE! In het kader van deze uitroep vertoont De Uitkijk in mei en juni een vijftal films, waarmee we ons afvragen: wat betekent het om anti-oorlog te zijn? Wie is er verantwoordelijk voor al dit geweld en wie zijn het slachtoffer? De reeks kijkt niet enkel naar de gruwelen van het slagveld, maar juist ook naar de bredere gevolgen van oorlogvoering, naar machtsbeluste leiders, vluchtelingenstromen en koloniale motieven.

Sambizanga is een neorealistische film die zich afspeelt tijdens de Angolese
onafhankelijkheidsoorlog, en terwijl dat conflict nog gaande was, gemaakt door mensen die er zelf bij betrokken waren. Het verhaal volgt Domingos Xavier die deel uitmaakt van The People's Movement of Liberation of Angola (MPLA) en gevangen wordt genomen door de Portugese geheime politie. We zijn getuige van het dagelijkse leven in Angola als de benarde situatie van een vrouw om haar man te redden in wanhoop vervaagt.
Het verhaal van de arbeidersklasse die vecht om hun koloniale overheersers omver te werpen. We zien hun strijd, hun onderdrukking. Hun verdriet, hun tranen. Hun liefde en hun gemeenschap. Met zijn goede cinematografie, sterke acteerwerk en ontroerende soundtrack is Sarah Maldoror’s debuut een krachtige politieke film.

Koop tickets

Dinsdag 28 juni 202222:00 Grote ZaalTickets »