Uitkijk Specials: Twenty Years Later

Uitkijk Specials: Twenty Years Later

  • Regisseur: Eduardo Coutinho
  • Cast: Ferreira Gullar, Tite de Lemos, Eduardo Coutinho
  • Gesproken taal: Portugees
  • Ondertitel: Engels
  • Speeltijd: 119 min.
I AIN’T MARCHING NO MORE! In het kader van deze uitroep vertoont De Uitkijk in mei en juni een vijftal films, waarmee we ons afvragen: wat betekent het om anti-oorlog te zijn? Wie is er verantwoordelijk voor al dit geweld en wie zijn het slachtoffer? De reeks kijkt niet enkel naar de gruwelen van het slagveld, maar juist ook naar de bredere gevolgen van oorlogvoering, naar machtsbeluste leiders, vluchtelingenstromen en koloniale motieven.

Twenty Years Later is Eduardo Coutinho’s veelgeprezen documentaire waarin feit, fictie en politiek worden gecombineerd tot een unieke ervaring die een sterke indruk maakt. Aanvankelijk werd deze documentaire in ’64 gefilmd in het noordoosten van Brazilië, maar wegens een militaire staatsgreep moest hij het project onderbreken, waarna hij er in ’84 op terug kwam.
De verloren film betreft een landbouwactivist, genaamd Joao Pedro Teuxeira, die tot zijn moord voor landbouwhervorming vocht. Twintig jaar later reflecteren dezelfde mensen, op dezelfde plekken op de gebeurtenissen van destijds en het verloop van de afgelopen jaren, met een focus op de weduwe van Joao Pedro Teuxeira. De interviews die hij voert worden afgewisseld met bewaard gebleven beeldmateriaal terwijl de documentaire vorm krijgt als een verkenning van de Braziliaanse geschiedenis en de verstrekkende gevolgen van die moord. Een retrospectieve documentaire over het verstrijken van de tijd, politiek en onderdrukking.

Koop tickets

Dinsdag 31 mei 202222:00 Grote ZaalTickets »
Woensdag 22 juni 202221:00 Grote ZaalTickets »