Uitkijk Specials: Waar de Ratten Koning Zijn

Uitkijk Specials: Waar de Ratten Koning Zijn

  • Regisseur: Barbara den Uyl
  • Cast:
  • Gesproken taal: Nederlands
  • Ondertitel: Geen ondertiteling
  • Uitgave: 1985
  • Speeltijd: 57 min.
Wie het afgelopen jaar opgehokt heeft gezeten in zijn of haar huisje weet maar al te goed: Een goede buur is noodzakelijk voor een fijn leven. In de reeks UITKIJK SPECIALS: SHARED WALLS leggen we aan de hand van vier waanzinnige titels de relatie tussen buren en buurtgenoten bloot. Soms wankel, soms ronduit vijandig, soms juist beregezellig… Maar altijd intens. Van Amsterdamse krakers via New Yorkse toneelschrijvers tot straatjochies in South Central L.A.: Men is op elkaar aangewezen en er wordt meer gedeeld dan alleen de muren. Nodig je favoriete buurvrouw uit en kom genieten van deze Uitkijk Specials!

Documentairemaker Barbara den Uyl volgt een jaar lang een grote groep krakers in de Staatsliedenbuurt die, ontgoocheld door het falende huisvestingsbeleid van de gemeente Amsterdam, hun lijf en leden tracht te redden. Den Uyl (dochter van politicus Joop den Uyl) werd, na het documenteren van de krakers landelijk bekend met haar film In naam der wet (1991)[1], over de dood van kraker Hans Kok. ‘Waar de ratten koning zijn’ kan gezien worden als de precursor van die film.
Niet alleen zitten we met onze neus bovenop de strijd van krakers, er komen terloops verhalen over Neo-nazi’s, de paus en zelfs een verwijzing naar Kubrick’s ‘A Clockwork Orange’ voorbij!
Nieuwsbrief

Fan van de Uitkijk? Zeg het voort!