Wanda

Wanda

  • Regisseur: Barbara Loden
  • Cast:
  • Gesproken taal: English
  • Ondertitel: No subtitles
  • Uitgave: 1970
  • Speeltijd: 102 min.
In de jaren zeventig had regisseur Barbara Loden een moeilijke klus voor de boeg. Een film maken in ruraal Pennsylvania en Connecticut, met een crew van slechts zeven mensen, en een los opgezet script, gebaseerd op een klein krantenverhaal over een vrouw die een bankrover hielp. De film werd uiteindelijk WANDA (1970), een bekroond werk dat zelfs een plekje in het Amerikaanse Nationale Filmregister verdiende.

In de film volgen we Wanda, een doelloze vrouw die van hot naar her rent op zoek naar een doel. Door haar passiviteit wordt ze uiteindelijk een bijfiguur in een gewelddadige bankoverval. Regisseur Loden baseerde Wanda op haar eigen persoonlijkheid en gevoelens van richtingloosheid. Wat haar inspireerde, was het kleine zinnetje achteraan het krantenverhaal over de vrouw die de bankrover hielp: die vrouw bedankte uiteindelijk de rechter voor haar vonnis van twintig jaar in de cel. Loden raakte gefascineerd door het idee dat zo’n vrouw zou bedanken voor zoiets vreselijks, omdat haar voor het eerst iets wordt opgelegd. Een richting, een doel.

Met een budget van een ton en een crew van vier mensen, plus twee professionele acteurs en Loden zelf, kwam Wanda tot stand. De meeste scènes waren improvisaties op het script van Loden. De film viel in de eerste instantie niet in de smaak bij publiek noch critici, maar werd uiteindelijk gezien als een interessante de-constructie van de typische Amerikaanse crime film waarin misdaad opgehemeld wordt.

Koop tickets

Zaterdag 26 september 202014:30 Grote ZaalTickets »
Newsletter