Wijnklassieker: Zabriskie Point

Wijnklassieker: Zabriskie Point

  • Regisseur: Michelangelo Antonioni
  • Cast: Mark Frechette, Daria Halprin, Paul Fix
  • Gesproken taal: Engels
  • Speeltijd: 114 min.
Het is weer tijd voor de wijnklassieker! Op woensdag 23 september organiseren Filmtheater de Uitkijk en wijnhandel De Witte Os een speciale ontmoeting tussen de klassieker ‘ZABRISKIE POINT’ en twee bijzondere wijnen uit Spanje en Amerika. Wijnfanaat Bas de Jong komt vooraf een introductie geven over de wijnen en de film.

De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni stond bekend om zijn impact op arthouse cinema: zijn eindeloze long takes, zijn modernistische blik waarin personages en verhaal ondergeschikt waren aan beleving - en zijn landschappen. ZABRISKIE POINT (1970) ging ook over een landschap, en in dit geval dat van Death Valley in California. Antonioni begon met productie van de film tijdens een bezoek in Amerika, toen hij een krantenartikel las over een jongeman die was doodgeschoten bij het terugbrengen van een gestolen vliegtuig. Dat werd uiteindelijk een film over een jonge, rebelse student en, je raad het, een gestolen vliegtuig.

Wat Zabriskie Point memorabel maakt, is Antonioni’s gebruik van de woestijn en de valleien in zuidelijk California. Desalniettemin werd Antonioni’s Amerikaanse experiment een flop van grootse proporties: hoewel de film met een klein budget werd gemaakt, was hij zo slecht bezocht dat er minder dan een miljoen werd terugverdiend. Critici buitelden over elkaar heen van verbazing dat een regisseur als Antonioni “zo’n slechte film” kon maken. En het jonge, hippe publiek van activistische studenten dat de studio wilde aanboren, liet de film links liggen.

Maar we zouden Zabriskie Point niet draaien als het slechts een kleine vlek op Antonioni’s illustere carrière was. Integendeel, de film heeft nieuw leven gekregen als een cult hit. Stap in het vliegtuig en maak zelf mee hoe immens en leeg California echt kan zijn.
Newsletter