Wekelijks op de dinsdag (21.00) een “Uitkijk Special”!
Deze zorgvuldig gecureerde filmavonden veranderen iedere twee maanden van thema. Vier totaal verschillende films, één overkoepelend thema: van Sexy Cinema tot Czech New Wave; niks is te gek tijdens de Uitkijk Specials. Laat je verrassen door titels waar je nooit eerder van hebt gehoord, en stap in het warme bad van je favoriete films.
Iedere zondag (21.00) vertoont De Uitkijk een prachtige Klassieker. Elke maand weer kiezen we het mooiste, ontroerendste of het meest choquerende uit de filmgeschiedenis om aan ons trouwe publiek te laten zien. Van Fritz Lang’s Metropolis tot Cleo 5 à 7 van Agnès Varda, en van The Shining van Stanley Kubrick tot Michelangelo Antonioni’s La Notte, je ziet ze allemaal voorbij komen bij de Zondagklassieker!
Augustus - September
Fuel to the Fire
In het kader van de nieuwe film How To Blow Up A Pipeline duiken we de komende maanden dieper in het fenomeen van geweld in verzet. Als de pacifistische weg geen oplossing biedt, is het dan toegestaan grover geschut te gebruiken? We hebben een verzameling van zes films gemaakt die deze vraag allemaal op een eigen manier behandelen.
In Jean-Luc Godard’s La Chinoise volgen we een groep gedesillusioneerde studenten die hun toevlucht zoeken in het maoïsme. De wereld zou een stuk beter zijn als het één grote Maoïstische commune zou zijn en dus trekken ze een plan om dit door middel van terreur te bereiken.
Elders in Frankrijk vinden we La Haine, waarbij het geweld een veel minder rationele insteek heeft. Hangjongere Vinz is gebrand op wraak als hij hoort dat zijn vriend Abdel het ziekenhuis in is geslagen. Wanneer hij het wapen van een politieagent vindt, raakt het geheel in een stroomversnelling.
Spike Lee’s meesterwerk Malcolm X vertelt het verhaal van de burgerrechtenactivist die als woordvoerder van de Nation of Islam een veel radicalere visie verkondigt dan zijn generatiegenoot Martin Luther King.
A Touch of Sin speelt zich af in het moderne China, waar corruptie en onrecht alledaagse gebeurtenissen zijn. In vier verschillende verhalen met verschillende sociale contexten zien we wat er gebeurt als mensen het heft in eigen handen nemen om dit te bestrijden.
In Fahrenheit 451, François Truffaut's adaptatie van de klassieke roman van Ray Bradbury, worden boeken verbrand omdat ze absoluut niet gelezen mogen worden.
Ten slotte vertonen we de driedelige documentaire The Battle of Chile. In 1973 wankelde de socialistische regering in Chili. Over een periode van tien weken wordt er een extreem rechtse staatsgreep gepland en uiteindelijk ook uitgevoerd.
In al deze films, en ook in How To Blow Up A Pipeline, is een rode draad van gewelddadig verzet te vinden. De redenen hiervoor lopen uiteen, en zijn niet altijd even rationeel. Maar al deze films roepen vragen op. Hoe ver mag je gaan als vreedzaam verzet niet voor de voortgang zorgt waar je op hoopte?