Wekelijks op de dinsdag (21.00) een “Uitkijk Special”!
Deze zorgvuldig gecureerde filmavonden veranderen iedere twee maanden van thema. Vier totaal verschillende films, één overkoepelend thema: van Sexy Cinema tot Czech New Wave; niks is te gek tijdens de Uitkijk Specials. Laat je verrassen door titels waar je nooit eerder van hebt gehoord, en stap in het warme bad van je favoriete films.
Iedere zondag (21.00) vertoont De Uitkijk een prachtige Klassieker. Elke maand weer kiezen we het mooiste, ontroerendste of het meest choquerende uit de filmgeschiedenis om aan ons trouwe publiek te laten zien. Van Fritz Lang’s Metropolis tot Cleo 5 à 7 van Agnès Varda, en van The Shining van Stanley Kubrick tot Michelangelo Antonioni’s La Notte, je ziet ze allemaal voorbij komen bij de Zondagklassieker!
Maart - April
DEFINING DIAGNOSIS
In maart en april duiken we bij De Uitkijk dieper in het fenomeen van de diagnose. Iedereen zal op enig moment in zijn leven wel te maken krijgen met een stellen van een diagnose. Het stellen van een diagnose kan mensen helpen de zorg te vinden die ze nodig hebben. Maar vrijwel altijd gaat het ook gepaard met labels, generalisaties en stigma’s. Diagnoses hebben een grote invloed op ieders leven, zijn extreem cultuurgebonden en veranderen constant.
We vertonen een viertal films die elk op hun eigen manier omgaan met kwesties over mentale gezondheid.
Zo duiken we met TITICUT FOLLIES (1967) in de schrijnende manier waarop in de jaren 60 met gevangenen in een psychiatische inrichting werd omgegaan. Onder het mom van ‘behandeling en genezing’ worden de gevangen aan gruwelijke (martel)methoden onderworpen.
DE REGELS VAN MATTHIJS (2012) schetst een intiem portret van iemand met autisme die in zijn eigen woorden ‘buiten de samenleving staat’. Matthijs’ manier van kijken komt totaal niet overeen met die van de buitenwereld, wat geregeld voor conflictsituaties zorgt.
In John Cassavetes’ bejubelde meesterwerk A WOMAN UNDER THE INFLUENCE (1974) zien we de wereld door de ogen van een moeder wiens aftakelende mentale gezondheid voor grote problemen zorgt met de wereld om haar heen.
Ten slotte vertonen we BUT I’M A CHEERLEADER (1999), waarin een lesbische cheerleader naar een homogenezingskamp wordt gestuurd om haar van haar ‘ziekte’ te genezen.
Al deze films kenmerken zich door de aanwezigheid van mensen die zichzelf door hun diagnose in meer of mindere mate afgezonderd zien van de rest van de samenleving. Met deze diverse selectie aan films willen we een licht schijnen op groepen mensen die te veel te vaak onderbelicht blijven.
April
Film en Filosofie
DRIFT komt steeds dichterbij en ook dit jaar organiseert DRIFT in samenwerking met De Uitkijk het evenement film en filosofie.
Bij film en filosofie belichten we verscheidene aspecten van het thema in een reeks films. De leus van het thema van dit jaar is HIER ZIJN DRAKEN. Een verwijzing naar wat in vergane tijden op kaarten bij terra incognita werd geschreven. Wij zullen in vier films het onbekende gaan ontdekken. Vooraf zal er een prikkelend praatje gehouden worden voordat we de film induiken. Het vindt plaats op elke maandagavond van april om 21:00 (dus op 3, 10, 17 en 24 april).
De films zijn:
3 april: Beyond the Infinite Two Minutes (2020)
10 april: Being John Malkovich (1999)
17 april: Liquid Sky (1982)
24 april: The Seventh Seal (1957)
Met Beyond the Infinite Two Minutes begeven we ons in de wateren van de onkenbare
toekomst. In de film ontdekt een man dat de tv in zijn kamer twee minuten de toekomst in
kijkt. Er ontstaan wat humoristische en gevaarlijke situaties wanneer hij dit met zijn vrienden
deelt. Vooraf zal Jeroen Smid, dit jaar docent van het Lewis vak, ons vertellen hoe paradoxen
in tijdreizen opgelost kunnen worden volgens filosoof David Lewis.
Bij Being John Malkovich pogen we ons te verplaatsen in de ander. Wat betekent het
om iemand anders te zijn? Wat betekent het om jezelf te zijn? Wat betekent het als er ergens
een deurtje is waardoor mensen in jouw bewustzijn belanden? De film zal ingeleid worden
door Michael Thomas. De nieuwe aanwinst die het kersverse Film Philosophy vak geeft.
Met Liquid Sky banen we ons een weg naar de grenzen van cultuur en observeren we
de pioniers die deze grens proberen te verleggen. De groep die we volgen is verslaafd aan
heroïne en wordt op de hielen gezeten door een stel aliens. De aliens houden zichzelf in stand
door te snoepen van een menselijk geluksstofje.
Als laatste, na een lange tocht door de toekomst, de ander en aangekomen bij de
grenzen van cultuur, komt de dood ons ophalen voor een spannend schaakspel. Met The
Seventh Seal verkennen we het terrein waarvan niemand ooit is teruggekomen. Is er iets of is
er niets na de dood?